Kulhánek Oldřich

malíř, kreslíř, pedagog

Narozen 26. 2. 1940 v Praze.

Studoval SOŠ v Praze (1954-1958) a u prof. K. Svolinského na VŠUP v Praze (1958-1964).

V roce 1971 byl zatčen a uvězněn za hanobení představitelů spřátelených socialistických států. Nemohl doma vystavovat, pracoval na grafických listech, velkých leptech, připomínajících anatomické tabule v kombinaci surových scén mučení, díla mají blízko k surrealismu. Cyklus tužkových kreseb kombinovaných s frontáží magazínových reprodukcí, Ruzyňské kresby, byl ilegálně vyvezen a stal se majetkem Centre Georges Pompidou v Paříži.

V 80. letech vytvořil litografie, které byly inspirovány lidskou tváří a lidskýma rukama a dáel např. dílem George Orwella. Na počátku 90. let se rozdíl mezi volnou a užitou grafikou stíral. Navrhl české bankovky a také cyklus Bláznivé peníze(Funny Money), kde uplatňuje smysl pro humor. V tvorbě sleduje lidský vývoj i lidskou smrtelnost, zachycuje proměny lidské fyziognomie.

Patří mezi přední předstvitele současného exlibris a získal za ně řadu prestižních cen. Člen SČUG Hollar.

Zatoupen ve sbírkách NG Praha, SNG Bratislava, Centre Georges Pompidou Paříž, Stedelijk Museum Amsterodam, The Library of COngress, Washington, královského muzea výtvarných umění Stockholm, Albertina Vídeň, Teh Art Institute of Chicago, BibliothEEEEque Royal Brusel, Teh Cincinati Art Museum, Nationalmuseum Stockholm, The Royal Museum of Fine Arts, Copenhagen a jinde.

 

díla v naší galerii