Lamr Aleš

malíř, grafik, sochař, keramik

Narozen 12. 6. 1943 v Olomouci.

Studoval v ateliéru prostorového výtvranictví u prof. J. A. Šálka na SUPŠ v Brně (1960-1964). V malířském díle uplatňuje nové technologie.

Věnuje se kresbě a grafice, objektům, výtvarnému řešení architektonických prostorů, práci se sklem, porcelánem, keramikou, dřevem, pracuje s jinými netradičními technikami. Je designérem i tvůrcem akčního umění. Jeho práce charakterizuje výrazné tvarosloví, typická "lamrovská" estetika se začala formovat na sklonku 60. let při tvorbě filmových plakátů. Inspirační zdroje nachází v městském prostředí, v moderních vizuálních médiích, komiksových seriálech, reklamních poutačích atd. Často býtá řazen k představitelům české figurální grotesky.

Člen SČUG Hollar.

Zastoupen ve sbírkách NG Praha, AJG Hluboká nad Vltavou, OG Liberec, Galerie Benedikta Rejta Louny, GU Karlovy Vary, GU Havlíčkův Brod, MU Olomouc, GVU Hodonín, Musée d´Art Moderne Paříž, Galerie Sonnenring MUUUnster, Gallery Art Space Nishinomia, Muzea moderního umění Buenos Aires, Brooks Hall Gallery North Carolina a jinde.

 

díla v naší galerii - obrazy, grafika